tisdag, mars 08, 2011

Tematrio - hjältinnor!

River Song, Doctor Who

Jag har bloggat om River så många gånger redan att min kärlek till henne nästan börjar bli pinsam. Men den kan inte förnekas! Doktor, professor, arkeolog och stenhård. Kastar sig handlöst ut i en iskall och syrefri rymd i fullkomlig tillit, dominerar Daleks, klär ut sig till Cleopatra för att sist sluta upp som odödlig genom att bli en sorts artificiell intelligens. Mångfacetterad donna, min River.

Mara av Acoma, Empire-trilogin

Mara var inställd på att leva sitt liv i kloster när hon plötsligt möts av beskedet att hennes far och bror stupat i krig och att hon som enda kvarlevande arvinge därför blivit Acoma-klanens överhuvud. Hon slängs in i politiska spel, giftermål, en kärleksaffär med en barbar och besegrar, genom list, ödmjukhet och generell awesomeness, sina manliga motståndare som genom fula knep försöker få henne lönnmördad, utmanövrerad och besegrad i krig.

Kara Thrace, Battlestar Galactica

Vad jag älskar med Starbuck är inte att hon är en asgrym och stentuff pilot, utan att hon genom hela BSG gång ständigt utvecklades. Författarna sparade inte på krutet när de skrev henne. Så nyanserad och rik. Och allt annat än perfekt. Och det är för alla hennes brister jag älskar henne.

Jag firar åttonde mars genom att uppmärksamma mina favorithjältinnor, inspirerad av bl. a
Kalle, Mats Strandberg och Glory Box-Sara!

3 kommentarer:

Sara sa...

Känner inte till River och Mara alls sedan tidigare, men blev väldigt nyfiken nu förstås. Kara. Jag älskar henne. Men jag tycker att de tappade henne lite mot slutet av serien.

Elin J sa...

Ja, hela sista säsongen tappade de. Men, eftersom man varit så trogen så förlåter man (och glömmer) det dåliga och fokuserar på de bra säsongerna istället=)

Sara sa...

Elin J - Jo, jag förstår vad du menar. Men jag har liiite svårt att förlåta att de slarvade bort henne så.