onsdag, mars 17, 2010

Svar till Mia

Fick en kommentar i mitt inlägg om aborter som jag kände att det är bäst att jag svarar på i ett inlägg istället.

Hej Elin!
Jag är emot abort av den enkla anledningen att jag inte tror att det är någon cellklump man tar bort utan ett mänskligt liv. Dessutom tror jag att dessa foster ofta tas bort pga. att vi tycker oss ha större rätt till att göra som vi vill, ha sex med vem vi vill, när vi vill utan att faktiskt ta den möjliga konsekvensen på största allvar. Visst kan skydden inte skydda ibland, visst är detta en svår fråga på många andra sätt och vis men så som debatten drivs idag tror jag bara att abortantalet i vårt land kommer att öka. Var får vi hjälp till att vara mer medvetna och kanske mer försiktiga i denna fråga? Vem talar om kvinnans och mannens ansvar att ta hand om det vi gjort? För vi har väl inte bara rättigheter utan även skyldigheter? Den skyldigheten handlar inte bara om att se till sig själv tror jag. Abortförespråkarna har under några decennier fått oändligt mycket mer utrymme i media för att uttrycka sina åsikter, och från att i början ha talat om foster och barn har uttrycket numera landat i cellklump. Att du använder det ordet är i sig ett bevis för hur väl lobbyverksamheten fungerat. För att ta bort en cellklump är inte hela världen, det är som att skära bort ett födelsemärke som sitter på fel ställe på kroppen. Men att ta bort ett mänskligt liv - det som vi kämpar för ska ha rätt att leva värdigt på så många andra sätt - det är en helt annan sak.

Jag är medveten om att många kvinnor över vår jord lider på olika sätt pga denna fråga och att det kanske inte alltid finns ett val. Men när man som 29 årig sthlmare vet om ett antal (minst 4) kvinnor i sin närhet som gjort 2 eller fler aborter tror jag inte att det är någon myt att abort görs lättvindigt. Det är ett val som jag tyvärr tror görs alltför lättvindigt. Man talar ofta om att inte skuldbelägga de som gjort abort och det finns såklart ingen vinst i att göra det. Men samtidigt har valet gjorts och då måste vi kunna prata oim vad vi tror är de olika konsekvenserna av det. För om det bara är en cellklump som tagits bort finns det väl inget att ha dåligt samvete över, eller må dåligt över? Varför inte försöka hjälpa människor att tänka efter före istället för att tysta debatten som talar om abortens verklighet?

Allt gott!
Mia

Hej Mia!

Jag kan inte opponera mig mot att aborter i vissa fall görs lättvindigt, men samtidigt behålls ju många barn trots att de kanske fått det bättre av att inte bli till, det är ju barnhem och fosterfamiljer i vissa fall exempel på. Min personliga åsikt är mestadels att barn kommer till för lätt. Att det skulle behövas ett sorts körkort för att få bli med barn, tänk lite som bakgrundskoll, intervjuer och de andra processerna som inleder en adoption. Alla får inte adoptera ett barn, men nästan vilken idiot som helst kan göra ett.

Och du har rätt i att informationen kring barnaalstrande måste bli bättre och där hoppas jag att föräldrar tar sitt ansvar och informerar sina ungar om det, att ungdomar får många tillfällen att lära sig om det i skolan osv. Att tänka efter före. Och ärligt talat, dina kompisar som gjort upprepade aborter - kan du inte kanske hålla med om att med ett sånt ansvarstänk så kanske det var bäst att de tog bort fostret? För ungarnas skull?
Samtidigt är det ju ett jävla predikament - eftersom de flesta av oss, oavsett vilja och lust, har förmågan att göra barn. Oavsett om vi vill eller inte. Och även om vi skyddar oss så kan det hända, för det är en kroppsfunktion, liksom.

Konsekvenserna av en abort är många och det dåliga samvetet är definitivt en sådan, men har du tänkt på hur och varför man får dåligt samvete av en abort? Varför man mår dåligt? Dels har du samhällets syn, där många resonerar som du, att man har dödat. Man har dödat sitt barn, sitt egna kött och blod. Så samhällets moral påverkar en, tillsammans med graviditetshormoner, som inte försvinner så fort fostret är borta. Så dels är det psykiskt, dels fysiskt, vilket förmodligen inte underlättas av att man blöder väldigt länge efter en abort och därav blir påmind om "vad man gjort." Man förutsätts nästan att man måste må dåligt. Oavsett hur oberörd och nöjd med sitt val man kanske är. Vad tror du själv konsekvenserna av en abort är? Och vad anser du konsekvenserna av en graviditet vara?

Jag anser själv att konsekvenserna för att sätta ett barn till livet, som man inte till 100% vill ha, är betydligt större än att "ta bort ett mänskligt liv" som inte kan existera på egen hand under tiden man lagligen får göra abort i Sverige. Faktiskt. Oavsett om man väljer att kalla det för cellklump, foster eller barn.

1 kommentar:

John Berg sa...

Jag vill rekommendera MRO:s material angående abort. Förespråka gärna en liberal abortpolitik, men försök inte undkomma konsekvenserna.

Människorätt för ofödda (MRO):
http://www.abortnej.se/