måndag, mars 01, 2010

With humans it's abortion, but with chickens it's an omelet.

- George Carlin.

Sleepless uppmärksammade ett inlägg om abort på bloggen Daddys häromdagen, precis i samma veva som jag hetsat upp mig på annat håll över just abort, pga en tjej som twittrat sig genom sin abort. Så jag måste få det här ur mitt system, yeah?

Ett vanligt argument man möter hos män som motsätter sig abort är just att mannen inte har något att säga till om, och ja, på papperet är ju det helt åt helvete, men situationen är ju något prekär då det inte är hans kropp det handlar om och personligen tror jag att abortfrågan vore en non-issue om skon satt på andra foten (dvs att män blev gravida). För kontentan i abortfrågan blir så otroligt snedvriden och helt plötsligt handlar det inte alls om kvinnan rätt till sin egen kropp, utan så mycket mer. För plötsligt blir tanken på en kvinna som inte ser sig själv som sekundär, där hennes välbefinnande, drömmar, planer sätts FÖRST (alltså före en klump celler i över 90% av fallen) mycket skrämmande, eller nåt. Jag kan bara spekulera i vad som försiggår i huvudet på en abortmotståndare, eftersom rätten till abort alltid varit självklar och logisk för mig.

Jag kan känna det att ok, är du vegan och abortmotståndare, DÅ kan jag respektera din åsikt för då tycker du på riktigt, att alla former liv är off-limits. Äter du kött... Kan du faktiskt inte göra skillnad.

För i Sverige är det ju det det handlar om, vi sekulära satar skiter i vad bibeln säger om abort, här bryr sig abortmotståndarna om att man_dödar_barn. Så frågan landar oftast nånstans i när något räknas som liv, vilket i Sverige innebär graviditetens 28e vecka.


Vad det i slutändan handlar om är individens rätt att välja och själv bestämma över sin kropp. Är du emot abort så behöver du inte göra en. Men att uttrycka sig som mot abort i en fråga när de preventivmedel som idag finns tillgängliga inte alltid ger ett 100%-igt skydd är bara dumdristigt och jävligt ignorant.

5 kommentarer:

Annika sa...

F-Ordet (Petra Östergren) finns en bra text om just abort. Summan av kardemumman är att den svenska abortrörelsen gjorde ett misstag när de hävdade att abort inte handlar om att ta liv, för nu står vi där och kan rädda 25veckors foster i vissa fall - och då måste det finnas ett annat argument. För mig funkar argumentet "kvinnans rätt till sitt egen kropp och att bestämma över sitt eget liv". Hon som har skrivit texten heter Anna Ekelund.

Samtidigt tycker jag att abortdebatten är viktig, om den nyanseras. För abort är faktiskt ett jävligt dåligt preventivmedel och ett onödigt ingrepp i kroppen som man i många fall kan undvika.

Men abort som kvinnlig rättighet är jag helt med på.

Elin J sa...

OH, jag menar inte alls att man ska använda abort som preventivmedel! Harregud, det vore ju fruktansvärt! MEN - som sagt, när preventivmedlen inte fungerar är det ju praktiskt taget det enda alternativet man har om man inte är redo, villig eller kapabel till att sätta ett barn till världen.

Sleepless sa...

Vad bra att du kommenterade i hans inlägg ! <3

Malin sa...

Ja, rätten att välja abort handlar inte bara om rätt till sin kropp, utan rätt till sitt liv, att bestämma över sitt eget liv.
Att abort skulle användas medvetet som "preventivmedel" av kvinnor kan jag inte se som något annat än en orealistisk myt.

Mia sa...

Hej Elin!
Jag är emot abort av den enkla anledningen att jag inte tror att det är någon cellklump man tar bort utan ett mänskligt liv. Dessutom tror jag att dessa foster ofta tas bort pga. att vi tycker oss ha större rätt till att göra som vi vill, ha sex med vem vi vill, när vi vill utan att faktiskt ta den möjliga konsekvensen på största allvar. Visst kan skydden inte skydda ibland, visst är detta en svår fråga på många andra sätt och vis men så som debatten drivs idag tror jag bara att abortantalet i vårt land kommer att öka. Var får vi hjälp till att vara mer medvetna och kanske mer försiktiga i denna fråga? Vem talar om kvinnans och mannens ansvar att ta hand om det vi gjort? För vi har väl inte bara rättigheter utan även skyldigheter? Den skyldigheten handlar inte bara om att se till sig själv tror jag. Abortförespråkarna har under några decennier fått oändligt mycket mer utrymme i media för att uttrycka sina åsikter, och från att i början ha talat om foster och barn har uttrycket numera landat i cellklump. Att du använder det ordet är i sig ett bevis för hur väl lobbyverksamheten fungerat. För att ta bort en cellklump är inte hela världen, det är som att skära bort ett födelsemärke som sitter på fel ställe på kroppen. Men att ta bort ett mänskligt liv - det som vi kämpar för ska ha rätt att leva värdigt på så många andra sätt - det är en helt annan sak. Jag är medveten om att många kvinnor över vår jord lider på olika sätt pga denna fråga och att det kanske inte alltid finns ett val. Men när man som 29 årig sthlmare vet om ett antal (minst 4) kvinnor i sin närhet som gjort 2 eller fler aborter tror jag inte att det är någon myt att abort görs lättvindigt. Det är ett val som jag tyvärr tror görs alltför lättvindigt. Man talar ofta om att inte skuldbelägga de som gjort abort och det finns såklart ingen vinst i att göra det. Men samtidigt har valet gjorts och då måste vi kunna prata oim vad vi tror är de olika konsekvenserna av det. För om det bara är en cellklump som tagits bort finns det väl inget att ha dåligt samvete över, eller må dåligt över? Varför inte försöka hjälpa människor att tänka efter före istället för att tysta debatten som talar om abortens verklighet?
Allt gott!
Mia