tisdag, juli 21, 2009

Ka-Färg!

Så, dags för färgdelen! Och för att slippa frågor på vad för verktyg jag använder mig av så berättar jag det nu: En Wacom Bamboo A6, jag är nybörjare med att teckna på datorn och tycker den funkar skitbra, trots att jag är ett tech-retard med urusel hand-öga-koordination. Nu finns det säkert ännu bättre nybörjarplattor, men eftersom jag använt Ms tidigare (lite mer avancerad modell, vet dock inte namnet) så kanske jag fått ett litet försprång. Jag vet faktiskt inte. Jag är ingen expert på det här alls. Oh. Allt det här görs i Photoshop CS3. Inte för att det spelar någon större roll, jag håller mig till the basics.

OCH, den här snitsiga polaroidbilden till vänster är gjort genom ett skitfiffigt program som jag hittat genom Lisa Darling, så att tillomed en urusel webcambild kan bli bra nog att visa upp! Men nu, till saken;


Första steget jag brukar ta är att lägga gråskala på de ställen som ska vara skuggade. Bara vanlig svart med opaciteten nerdragen till 50%, så har du en hyfsad gråfärg att jobba med.Jag vet att vissa inte alls gillar fältskuggning, men jag tycker det är skitsnyggt. Det är klassiskt och är därför ALLTID gångbart. Vill man sen hålla på
att sudda ut kanterna och mjuka upp allt så får man väl göra det, det är inte så svårt - smudgetool är din vän om du använder det med måtta.

Sen använde jag blurtool på kroppens skugga, så den skulle se lite grumligare ut. Välj 'Blur More' under 'Filter' och tryck på Ctrl + F (kortkommandot för 'senast använda filter', typ) tills du blir nöjd. Sen är det bara att färglägga i vanlig ordning. Dessutom körde jag en color overlay (hittas under Layer>Layer Style) med en mörkgrön ton på skuggorna.
Efter det drog jag en gradient med svart och grönt över halva bilden och multiplicerade lagret så det blev transparent.
Sen slängde jag bara på en rosa ton med hink-verktyget! Skitlätt! Och såklart, multiply på det med. Så svårt är det alltså inte och det ska inte behöva vara det heller tycker jag. Det finns de som gillar att hålla på och måla i PS men I'm not that kind of girl, helt enkelt. Hsh, jag kommer lägga upp en sista för finlir/småpill när tillfälle ges och har ni några frågor så är det det kommentarsfältet är till för!

3 kommentarer:

neppy sa...

Jävla snygg illustration.

Jag undrar över hur du gör när du ritar grundlinjerna i photoshop?
Själv använder jag illustrator till grundlinjerna och färglägger sedan på ett grymt jobbigt sätt för hand i photoshop. Vore intressant att lära sig andra (förhoppningsvis effektivare) tekniker utan att behöva betala tjugo lax för en grundkurs.

Elin J sa...

I princip är grundlinjerna en kombination av Brush (9-10 px med alla finesser avcheckade)tecknade parallellt, så linjerna blir kanske 20+ px (fyller i de kanaler som blir med svart sen). Samt ihållandet av shift hela tiden som man gör en linje och extrem in-utzooming. (förstår du? kanske är oklart skrivet)

Det är inte effektivt alls i början, men ju mer rutin man får på det desto fortare går det. Det finns garanterat MÅNGA bättre sätt än mitt, men jag vill ju att de linjer jag gör i datorn ska se ut som de linjer jag gör på papper och tycker att det här sättet är det bästa för att få det så. Gör vad som funkar för dig, liksom.

Och tack! Och har jag förvillat dig på ngt sätt med mitt svar (för det känns som att jag kan ha gjort det) är det bara att fråga igen, be mig förtydliga.

neppy sa...

Jo men jag fattar va du snackar om, det underlättar nog att du har ritbord också.
Det vore nog en bra investering.

Tack för att du tog dig tid å förklara!