söndag, september 20, 2009

Ateistens klagan.

Min uppfostran och personliga åsikt är att det är superviktigt att rösta och första gången jag röstade så fick jag applåder av min styvmor för att jag gjort min demokratiska plikt. Hon var superstolt och jag likaså. Jag har grämt mig när jag läst nyheterna i veckan och sett annonser från diverse partier som pockar på min uppmärksamhet och ber mig välja dem. När jag ser artiklar om hur SD valtränar i det här valet och gör sitt yttersta för att få in så stora antal som möjligt får jag ÄNNU mer ångest. För jag är inte troende. Och utöver min "harregud, du MÅSTE rösta"-åsikt så kan jag inte sluta känna att det här valet är none of my goddamned business. Stat och kyrka ska ju dessutom vara skilda, så hela spektaklet känns bara löjligt (Liksom att partipolitik och kyrka går ihop öht övergår mitt förstånd) . Men. Kontentan är: jag kommer inte rösta idag. Jag känner inte att jag har rätt till det, eftersom jag inte är troende. Men jag kommer ha fet ångest av att inte göra det.

7 kommentarer:

laser sa...

Men vänta nu? Är du med i klubben får du spela enligt deras regler. Själv får jag inte rösta för att jag inte är medlem.
Det har inget med tro att göra. Om du betalar får du rösta och du kan vilja påverka riktningen oavsett om du är troende eller ej.
Så gå ur eller rösta säger jag!
(vill man vara lite elak kan man dessutom säga att de du motverkar röstar ju fast de inte tror på demokrati :P May the flame war commence)

Elin J sa...

Haha, ja, men bara för att jag är för lat för att få tummen ur att gå ur kyrkan (dessutom gillar jag kyrkor som byggnader och kan liksom gå med på att en minisumma av min inkomst går till att hålla dem fina tills jag väl går ur) så förändrar ju ändå inte det att jag känner att det är moraliskt orätt att lägga mig i något som inte angår mig. Men jag förstår din poäng. Och ja, jag SKA skicka efter de där papprena...snart.

laser sa...

Är du med för byggnadernas skull (de äldsta och ballaste bekostas iofs av vanliga skattemedel eftersom de betraktas som kulturarv) så påverkar ju valresultatet vad som händer med byggnaderna och då har du ju moralisk rätt att lägga dig i. Valet handlar ju liksom inte om vem som ska vara gud nästa mandatperiod :P

Kristina sa...

Är inte risken att Sverigedemokraterna kommer in eftersom folk inte kommer orka rösta? Jag har missat det mesta ang kyrkovalet eftersom jag bor utomlands sedan flera år tillbaka men jag trodde att största anledningen att rösta (om man inte är troende alltså) är just att mota Olle i grind vad gäller SD. Men jag kanske är helt ute och cyklar..?

Robert sa...

Har haft liknande funderingar själv. Men jag släpade mig till slut bort till vallokalen idag och röstade blankt. Jag fick en havrekaka som tack för besväret.

Anonym sa...

Jag och min sambo röstade ENBART för att lägga varsin röst på nånting annat än Sd.

Elin J sa...

Ja, SD kanske är en anledning till natt rösta för många. Men jag vill inte rösta på pin tjiv, iallafall. De såg en möjlighet och uttnyttjade den. Tillvägagångssätt aside, det är fortfarande demokrati och de fick de där rösterna fair and square - nämligen för att de tog sig tiden att gå runt till folk och informera. Till skillnad från de andra partierna som nöjer sig med stora annonser.

Hela grejen är ju jäkligt otydlig. Man visste ju inte ens vad vad gällde. Inte konstigt att folk är oengagerade.