onsdag, december 15, 2010

Dagens bikt.

Igår outade jag på Twitter att jag, som synes, tycker att 2001 - Ett rymdäventyr är en rätt kass film. Naturligtvis fick jag stå till svars för mitt uttalande direkt, och innan ni dömer mig vill jag säga att den är vacker, stämningsfull, långt före sin tid och bla bla bla obvious statement is obvious... Jag gillar film med handling. Därför ser jag inte vad som är så jäkla bra med 2001. Den handlar inte om något, utan är helt enkelt en konstfilm som folk feltolkat som en vanlig film. (Måste dock tillägga att Hal är bra. Hal är i princip det enda bra i filmen, imo.)

Så jag tänkte fortsätta bikta mig lite, Det var skönt att få vädra. Ok, here goes. Jag har en rätt äcklig ovana, som jag gör utan att tänka på det. Det är som en mild form av
Trichotillomani skulle jag gissa. Eller åtminstone liknande. När jag inte tänker på det så "skalar" jag bort mascara från mina ögonfransar med mina naglar. Efter ett par timmar framför datorn brukar vänsterögat vara helt mascarafritt. Och så måste jag göra det på högra för att få jämnvikt. Pretty gross.

Vi avslutar med ännu en filmrelaterad hädelse: Jag hatar David Lynch. Eller, hans filmer då*. De i sin tur får mig att hata honom. Vanliga reaktioner man får när man yppar detta faktum är att jag inte förståååår honom. Och det erkänner jag gärna. Nej, jag fattar fan inte ett skit. Och, det kanske är fel av mig att vilja titta på historier som jag förstår, kan relatera till etc UTAN att behöva läsa babiljarder analyser, bli expert på skaparens bildspråk och symbolik och - att slippa bli dumförklarad just för att jag inte förstår. Jag har svårt att tro att nån jävel egentligen förstår, utan att det snarare är en tolkningsfråga. Tolkningar som jag är för lat för att göra. När jag ser på film vill jag bli underhållen, jag skiter i att Lynch förmodligen blivit kidnappad av aliens at some point och använder bioduken som sin privata terapisession - jag vill bara fly från mitt liv i två timmar och få ta del av någon annans värld istället. En begriplig värld. Det behöver inte vara supertraditionellt berättat ens, jag är inte rådum. Bara någorlunda begripligt. Är det för mycket begärt?

(*Kejrå, första säsongen av Twin Peaks är väl...ok.)

Ska jag köra tre Ave Maria på det, eller gillar ni mig ändå?

5 kommentarer:

Robert sa...

Eraserhead är t.ex. en fruktansvärt kass film. Den är så dålig att jag får ångest av att se den. På riktigt. ALLA vet det, men folk som ska verka introverta och allmänt artsy låtsas tycka om den ändå. The joke's on them.

Sliven sa...

...fast du borde ge Lynch en liiiten chans till, och kolla in "The Straight Story". Vacker, fullkomligt begriplig film! http://www.imdb.com/title/tt0166896/

Caroline sa...

Oh, jag haller med om Lynch sa mycket!! Satt totalt uttrakad igenom hela Mulholland, klarade inte av att se klart Inland Empire. Orkar inte! Det sa mycket annat jag hellre vill lagga min tid pa, typ TOPSA ORONEN. Och alla mina artsy fartsy vanner ba "Men lagg av, Lynch ar ju GUD!"

Fattar inte.

Elin J sa...

Det roliga är ju dessutom att man sällan får argument till VARFÖR de är gud. Istället möts man av Meh! Näääe! Suck! Va? etc etc och sen när man ber folk förklara så säger de "men det finns ju så mycket. Jag orkar inte räkna upp allt."

Det ligger en hund begraven!

@Sliven Va? Är det Lynch som gjort den? Haha, har haft den på min att-se lista ett tag så det är inte omöjligt.

josefine sa...

äsch, I totally agree with u om 2001 och lynch, fast jag älskar twin peaks <3