tisdag, februari 05, 2008

Vad fan hände egentligen?

När jag växte upp i den lilla hålan Burträsk var biblioteket en av mina bästa vänner. Jag behövde aldrig ta med mitt lånekort för bibliotikarien kunde mitt telefonnummer utantill. Iofs säger inte det så mycket, jag kan fortfarande göra min bankärenden över telefon, oavsett var i världen jag befinner mig, eftersom de som jobbar på min bank känner mer än väl till min ättelinje. Mycket praktiskt.
Men nu svamlar jag.

Så, när jag som trotsig tonåring fick med mig Fittstim var det liksom att hitta hem. Äntligen några brudar som var lika arga, irriterade och frustrerade över tjejers situation och hur de behandlades. Linda Skugga, Belinda Olsson och Karolina Ramqvist blev mina gudar. Krönikor i Aftobladet och Expressen blev heliga läsarstunder som jag liksom fick ha för mig själv, och jag satt där i kökssoffan och muttrade, hurrade och skrek AMEN! till deras texter.

Åren gick och krönikorna blev sämre och sämre... Och, som den cyniska steril-wannabe som jag är, måste jag säga att det började gå nedför ungefär i samma veva som dessa "kaxiga" feminister beslutade sig för att reproducera sig. Linda Skugges blogg är astråkig, Amelia är en [på göteborgsk dialekt] kârringblaska som intresserar mig föga, men som garanterat passar henne bättre nu när hon nästan BARA skriver om sin avkomma. Den sista unsen respekt för Belinda försvann med det här, så den enda som egentligen har kvar nån sorts självbehållning är Karolina Ramqvist. Som såvitt jag vet inte har barn. Rätta mig gärna om jag har fel.

Men, såhär X år senare behöver jag inte längre leta efter feministiska förebilder i kvällspress eller i böcker. De finns ju min närhet, i min RSS och nog fan är de betydligt mer
coola, snygga, tuffa, smarta och roliga än t ex Linda Skugge.

Nu vet jag inte hur Fittstim påverkat mina förebilder i det verkliga livet, men kanske den gjorde nån nytta, ändå? För då det begav sig påverkade den iallafall mig. DET ska de ha tack för.

EDIT:
Shit, den har nog påverkat mig mer än jag trodde. Kolla min bloggbanner och kolla omslaget! Fittan på Fittstim kunde lika gärna varit min! Om man bortser från trosmodellen och håret, för jag har hipsters mest och ansar någorlunda ofta, och tatueringsmotivet då, såklart. Men i min högst opartiska mening är en velociraptor så jävla mycket coolare än de där triballiknande mönstrena som sticker upp.

EDIT2:
Tänk att ha det på CVt; "Fittan på omslaget till Fittstim".

13 kommentarer:

åsiktstorped-micke sa...

Jag är av exakt samma åsikt. Jag läste också Fittstim, och gillade den. Vissa delar väldigt mycket. Linda Skugge har blivit en småborgerlig tvåbarnsmamma med lite för mycket medieutrymme.

Nu när jag läser vad Belinda Olsson skrivit blir jag lite knäckt. Om jag någonsin blir sådär, så måste alla mina kompisar lova att skjuta mig.

Martin sa...

"Men i min högst opartiska mening är en velociraptor så jävla mycket coolare än de där triballiknande mönstrena som sticker upp".

Meh det är svansen på en velociraptor juh!

Elin J sa...

Micke: Jag är lätt med i din Belinda-pakt.

Martin: Kuken. Jag som trodde jag var orginell och grejer.

Frank sa...

jag tycker det är sorligt att medans mannen hade 20 000 år på sig att frigöra sig från gud, slaveri, aristokrati så är kvinnan, i världens mest kvinnovänliga land fortfarande i takt med att frigöra sig från mannen.

jag kan tänka mig bilden. en stark man, med mycket muskler som håller en kvinna nere. och textbubblorna säger ur mannens kuk

"du får inte utbilda dig"

och i nästa bild så sitter kvinnan där och matar sin unge från brösten med en textbubbla

"som naturen ville det".


det är det här som stör mig med alla kvinnliga intellektuella. de är så fokuserade vid kvinnans relation i samhället till mannen.

det enda jag har hittat gemensamt med linda skugge har varit hennes ätstörningar.

feminism är ett misslyckad projekt för den baserar sina teeser på predeterminerade normativa sanningar. den är mera en kulturell fenomen än vetenskap.

när aristokratin tvingade lägre kasten av "män" till lydnad så gjorde de uppror, men kvinnan tjatar och tjatar, mäktiga män behandlar mindre mäktiga män lika illa som de behandlar kvinnor.

men kvinnan är av "naturen" svagare psykologiskt och fysiskt.

kvinnans intellektuella intressen kolliderar alltid med hennes behov av trygghet och parasiter(barn).

Tyvär, ska jag hämta biologer som kan förklara evolution?

nej nej, evolution existerar inte för feminister. vi lever i sverige, alla är lika värda, alla är likadana.

min favorit är "mannens våld mot kvinnan"

men vad händer med mannens våld mot mannen?

kvinnans våld mot kvinnan?

kvinnans våld mot barnet?

varför inte studera människans "våld".och det du skriver bevisar likaväl att de flesta feminister är arga PMS katalyserade pojkflickor som vet inte ens vad de vill ha. och inte kan någon av dem argumentera.

jag har aldrig hört talas om "intellektuellt feminism".

bara militant, arg, hårig, ful, fet.


rätt till fri abort. det är det enda en feminist kan kräva. Resten ska varje Individ kämpa för på egen hand.

för de andra rättigheterna tillhör Mänskligheten. de är inte könsbaserade.

nu pratar vi om sverige, Inte iran, afganistan eller nån annan håla där 99% av kvinnorna är analfabeter med Vitamin D brist och benskördhet.

mannen i sina intellektuella funderingar har alltid sett helheten, mänskligheten. men kvinnan tjatar och tjatar fortfarande om Kvinnan.

och nu har fittstim feminist preventivmedel generationen ingenting konkret att komma med efter 50 år än att titta det är inte jämlikt mellan mannen och kvinnan.

när jag var 17 så läste jag voltaire, montaigne, shopenhauer, sartre, kant. de pratade om mänskligheten som helhet, (förutom schopenhauer, han gillade inte er kvinnor) men kvinnans enda intellektuella framgång ur existensialistisk perspektiv har varit hennes "förståelse" att hon har det sämre och hennes medfittor är dummare än männen och självklart det är mannens fel.

om en svag man möter en stark man, står han på sig.

om en kvinna möter en stark man, gråter hon och skriver en bok om det.

nu blir det här för långt....jag ska försöka skriva mera sammanhängande kritik av fittan, nu när vi talar om könsskillnaden lika gärna att säga kuk och fitta istället.

och värst av alla har väl invandrarna, de har det värre än fittan ellerhur? barnen i afrika.

nu ska jag sluta. =)

P sa...

Frank: Att du aldrig hört talas om intellektuell feminism kanske beror mer på din jävligt begränsade kompetens på området än att det inte skulle finnas. Vilket inte är så konstigt om du bara har läst den vanliga, hypade arsenalen av manliga filosofer som tar upp hela utrymmet i de flesta böcker. Det finns intellektuell feminism, det finns smarta kvinnliga filosofer etc. men de får inte samma uppmärksamhet just därför att de är kvinnor. Vilket beror på att det män säger anses gälla för hela mänskligheten, precis som du uttrycker, därför att män är människor (utan en tanke på att mäns idéer kanske representerar män?) medan kvinnor alltid begränsats till att "bara vara kvinnor" med kvinnligt psyke och kvinnliga, primitiva behov.
Dra du dina stympade evolutionsargument men vetenskapen kommer aldrig bli en universal sanning därför att de naturlagar som finns alltid kommer att tolkas av människor, och dessa tolkningar förtjänar att kritiseras och ifrågasättas. Du kan gapa om att vi kvinnor inte kan tänka därför att vår enda uppgift är att sära på bena, ta kuk och klämma ut ungar men dude, om du inte märkt det, så lever vi faktiskt i ett civiliserat samhälle, inte nåt förstadie till homo sapiens. Det kanske är dags att du börjar se även kvinnor som mänskliga individer och inte biologiska robotar.

Dina påståenden om vad och hur feminister är och vad vi är kapabla till och vad vi har att komma med visar att du har jävligt lite koll. Lite pinsamt faktiskt. =)

Frank sa...

till P:

"Dra du dina stympade evolutionsargument men vetenskapen kommer aldrig bli en universal sanning "

Vetenskap är Kunskap om naturlagarna, om något inte är absolut, då är det inte vetenskap, då är det teori, teoretisk. man kan inte Tolka vetenskap, vetenskap är oberoende av perspektiv.

2+2 blir 4 oavsett perspektiv. läran om Gravitation är konstant oavsett dina åsikter.

Biologi har delar som är teoretiska, t ex evolutionsläran. ingen har sagt "vetenskapen" om evolution. det heter Teorin om Evolution. men med den Teorin kan man förklara de flesta av mänskliga och biologiska faunans beteende. för praktisk funktionalitets skull så antar man att en teori är "tillfälligt" sanning, tills den kan motbevisas.

från den punkten har du rätt. vissa delar av evolution är högst teoretiska.

jag har inte påstått att kvinnor ska vara hemma och laga mat, sära på benen, osv för att apor gör så, eller för att de av naturen är skapade så.

vad jag stör mig på är hur många feminister oftast kan totalt ignorera biologiska faktorer när det gäller skillnaderna mellan män och kvinnor. bara för att det passar deras idiologi.

jag läste "a natural History of rape". handlade om evolutionära förklaringar för våldtäckt, för våldtäckt förekommer bland alla däggdjur och även insekter. men som det lades fram i boken, alla feminister ignorerar biologiska förklaringarna som kan ligga bakom våldtäckt utan kommer med förklaringar som att våldtäckt är Mannens försök att dominera kvinnan, att det handlar om Makt, det är manligt Våld mot kvinnan osv osv.

just våldtäckt är intressant. läs lite om vad feministerna tycker kring våldtäckt, så förstår du vad jag menar.

en bloggs kommentarsektion är inte precis perfekt plats för korrekt och sammanhängande diskurs.


men du kan gärna skriva ner namnet på några "intellektuella" feminister, och en enda kvinnligt filosof Som "inte" skriver om kvinnans roll i förhållande till mannen.


så där har jag svarat gällande vetenskap.

min kunskap gällande feminister är väldigt begränsade, pinsamt begränsade. jag har bara velat läsa simone de bovour(stavfel) men annars har kvinnans situation aldrig intresserat mig. så självklart blir det svårt för mig att kritisera det korrekt.

så ur den synpunkten har du rätt.


"Du kan gapa om att vi kvinnor inte kan tänka därför att vår enda uppgift är att sära på bena, ta kuk och klämma ut ungar men dude, om du inte märkt det, så lever vi faktiskt i ett civiliserat samhälle, inte nåt förstadie till homo sapiens"

jag har inte sagt att kvinnors enda uppgift är att sära på benen.

enda nedvärderande kommentar utan bevis som jag har skrivit var :

"men kvinnan är av "naturen" svagare psykologiskt och fysiskt.

kvinnans intellektuella intressen kolliderar alltid med hennes behov av trygghet och parasiter(barn)."

vilket var direkt korelaterat till elins inlägg om hur skugge och den andra kossan blivit helt lobotomiserade efter att de har fått parasiter.

Elin J sa...

Frank: Struktur när du skriver för fan, det är ju omöjligt att svara ordentligt på dina kommentarer;)

Innan du yttrar dig, har du läst Fittstim? Eller nån form av litteratur skriven av en kvinna över huvudtaget? Fittstimsgenerationen, alltså folk som läste boken när den kom ut, har garanterat mycket att komma med.

Men, att få visa upp sig på samma teoretiska utrymme som männen måste ju naturligtvis vara en av de högsta prioriteringarna, eller hur?
För att överhuvudtaget kunna vinna mark på andra områden och såsmåningom uppnå jämställdhet.

Sånt här tar tid, kom ihåg att vi först fick rösträtt 1920 och först 1975 infördes fri abort. 1965 blev våldtäkt inom äktenskapet ett brott och 1973 infördes fri skilsmässa.
Tänk på det en stund.

Såklart att feminister jämför sig med mannen, iom att att han har fler möjligheter/rättigheter än vad kvinnan har. Precis som slavarna såg på den fria mannen. Som de svarta såg på vita när det var som mest segregerat. FÖR ATT DET SKA VARA LIKA FÖR ALLA, inte lika för alla MÄN, som faktiskt var normen.
Att mannen i viss mån fortfarande är norm har inte med biologi att göra, förutom på den fysiska nivå som särskiljer män från kvinnor, dvs könsorgan och muskelmassa.

Du är inte dum i huvudet, det vet jag, så varför vägrar du se mönster som är så förbannat tydliga?

Hanna Fridén sa...

Jag tycker att du har en väldigt bra blogg.

frank sa...

elin: det är sant. jag klantade till mig denna gång. jag måste filtra det hat jag har mot det andra könet och saklig argumentation.kunna separera dem och avlossa dem i separata volly´s.


man behöver inte kunna koranen för att veta vad en muslim är. av samma anledning måste jag inte veta namnet på nån feminist för att veta huvuddragen i det feministiska ideologin. självklart om du skriver om skugge och jag har aldrig läst skugge, då blir det svårt för mig att ha någon åsikt om just "henne".

du har rätt i det du skriver, men det är precis det som irriterar mig, för att nu har de vunnit aborträtt, ingen mer våldtäckt i äktenskap, lika löner, blablabla...så vad är feminism nu?

de attackerar H&M reklam, vill ta bort sexualiseringen av kvinnan, objektifieringen av kvinnan, och det finns inget mer jag avskyr än svenska statens jäkla Kvotering.

efter utbildning, rösträtt, diskrimingeringslagar osv så tycker jag att feminismen borde ligga i dvala och låta "individer" i samället tävla på lika villkor.

feminism som ideologi har fullgjort sitt roll.

vad kan en feminist åtstadkomma nu i sverige? löjliga förslag som att alla män ska betala skatt för att kvinnor blir misshandlade?

de förslag feministerna har kommit med närmaste 10-15 åren är mera komedi än ideér som har praktiska och förnuftiga grunder.

som jag brukade skämta då nyheten om kvinnovåldskatten kom. att nu kan jag faktiskt börja misshandla kvinnor, för vad fan, jag betalar ju redan för det.

Frank sa...

http://www.goodwife.com/

Elin J sa...

Frank:

Nu gör du en Tobias Struck, litegrann. Nämligen att utgår från F!s feminism. Vilket majoriteten av sveriges feminister inte tillhör.

Jag personligen är emot kvotering, och vill att människor ska antällas pga av deras kompetens, inte kön eller etnicitet.

Men jag förstår att folk stöder kvotering. Men, att låta feminismen gå i ide, som du säger, och låta folk tävla på lika villkor, blir lätt orättvist när samhället inte ännu är jämställt.

När man uppnår jämställdhet, för alla - kan alla tävla på lika villkor.

Att attackera H&Mskyltar har jag aldrig sett vitsen med, och ja, vissa förslag som lagts fram är löjeväckande - MEN det finns ändå en logisk tanke bakom, även om uttrycket kanske är lite fel.

du har rätt i det du skriver, men det är precis det som irriterar mig, för att nu har de vunnit aborträtt, ingen mer våldtäckt i äktenskap, lika löner, blablabla...så vad är feminism nu?

Vad feminismen är nu... Man måste ju börja med the basics. Det är de största slagen som vunnits, och alla har varit med till att bygga grunden till det världens mest jämställda land som du och jag lever i idag. Men det är ju långt ifrån jämställt. Det finns många "små" slag kvar att vinna (jag hatar att göra krigsliknelser i det här ämnet, men just nu kommer jag inte på ngt bättre, kanske borde gjort en schack-analogy)för att samhället ska bli så jämställt som möjligt.

Och det kommer även du att vinna på, min vän. För jämställdhet är något som gagnar alla. Oavsett kön.

Elin J sa...

Hanna: Tack! Jag diggar din blogg asmycket, också.

frank sa...

Truce.

fast du kan förstå hur irriterad jag blir, när i iran så har kvinnan Ingen rätt till sitt barn efter barnet är 3 år gammal som pojke och 7 år gammal som flicka, kvinnan har ingen rätt att lämna landet och göra massa andra saker så länge hon är gift, hon kan inte skilja sig, mannen behöver bara säga 3 gånger att han inte vill ha henne, om hon är otrogen, döden, om han är otrogen, inget speciellt. och det slutar inte där.

jämför det, med H&M exemplet osv. stor skillnad.

därför, för mig som kommer från kabulliknande situation, det blir lätt så irriterande att se tonårstjejer eller ungdommar som snackar om "jämstäldhet" i sverige. och tar det på så seriös allvar när kvinnor i saudiarabien får benskördhet för att de får Noll solljus i öknen på grund av sina burkor.

fast självklart, att sverige blir världens mest jämlikaste land, blir som ett ljus, eller bevis att alla tjänar på jämstäldhet.

jag blev själv så irriterad på alla tjejer när jag var i japan för de var så hjärndöda och svaga och det var verkligen männens samhälle, kvinnor förväntades gifta sig vid 30 och vara hemma.

jag saknade verkligen sverige, och svenska tjejer, inte för deras ljushåriga fittor, utan för deras hjärnor, hur de verkligen har slagit sig ur så många könsroller som mannen har tvingat henne i.

fast, fan nu låter jag som en feminist.

kvinnor kan inte vara i armen.
var tvungen att konstatera det, för att balansera inlägget. tänk, de kan bli våldtagna ute på slagfältet. det är så avmoraliserande för de egna soldaterna.

kram =)