måndag, juni 30, 2008

Gråt och tandagnisslan

Ibland undrar jag hur jag hade blivit som person om jag inte hade växt upp i den lilla skithåla som jag hyser ett sånt stort hatkärleksförhållande till. I små hålor finns inte mycket nyansering, oavsett om det gäller tänkande eller populärkultur och när Tanja länkade till den här Veckorevynartikeln om "Mannens mörka hemligheter" slog det bara slint i mig.

Vad i helvete har den här skitblaskan gjort med mig egentligen? Hur kunde jag läsa sånhär skit och gå på den och hur i helvete kan redaktionen sova gott om nätterna? Jag var totalt ointresserad av killar skitlänge, och när jag väl började intressera mig för dem var jag för ful/osympatisk/manhaftig/högljudd för att få dem jag ville ha, så för att förbereda mig för mitt moment in time [jag visste ju att det där skulle ändras nån dag] läste jag Frida och Veckorevyn, sedemera Cosmopolitan och på någon nivå inbillade jag mig att det som stod i dessa tidningar var sant.

Senare, som vuxen, inser jag ju att Veckorevyn inte kunde bry sig mindre om vilken sorts bild av män de förmedlar. Deras krönikörer vill ha mat på bordet och deras ungar behöver nya skor, så då häver man ur sig steroetypa meningar som ger bilden av att gemene snubbe ljuger för sig själv och andra konstant, vill ligga med din bästis och egentligen är ett dumt litet djur som helt vill spela tv-spel hela tiden. Och inte nog med att de fördummar allt vad män heter, de fördummar alla 14-åriga brudar som läser det i samma svep. Well done. Jag hatar er.

Jag hatar er för att ni lurade mig och jag hatar att jag inte kunnat läsa Darling, Bang eller Pop istället när jag var tonåring, för de gick inte att köpas på Konsum i Burträsk. Nu vet jag inte huruvida mycket VR har påverkat mig som flickvän, eller tjejkompis overall, men jag hoppas att skadan är liten.
Jag har ju ändå vanligt jävla folkvett och hyser faktiskt mer tilltro till den manliga delen av befolkningen än gemene VRredaktös.

Fy fan. Det är ju så jävla tacksamt att bara häva ur sig att killar är idioter när en av dem betett sig dåligt, men att skriva artiklar om hur man bagar dessa idioter och får dem att tycka om dig på bästa sätt tycks inte alls motsägelsefullt. Det kanske är därför jag börjar gnissla tänder varje gång jag ser Charlotta Flinkenberg med sin mobilcamera och sitt "det är såååå CHICt!" på tv. Kan ingen bara stoppa en smutsig fotbollsstrumpa i munnen på henne och låsa in henne på en fabrik, där hon kan stå vid ett transportband och sluta korrumpera unga flickors hjärnor? Sniela?

11 kommentarer:

Yvette sa...

Tidnigar jag läste när jag var liten:
Musse Pigg
Min Häst
Kalle Anka
andra serietidningar
(Darling, när jag fick tag i den, såklart)
ett fåtal nummer av Frida och Veckorevyn som fanns på skolbiblioteket. Jag kommer mest ihåg när jag läste upp horoskopen för de andra.
- Slamet, vad är du? (Slamet var bibliotekarien på skolbibblan. Han var jätterolig!)
- Jungfru
- Ikväll blir en kanonkväll för dig och du har chansen att träffa din drömkille!

Reaktionen var ett öronbedövande skratt från alla utom Slamet. Det är så vi såg på Veckorevyn i min trakt.

Kommer du ihåg Starlet? Det lär ju ha förvridit huvudet på vilken tjej som helst. Det kanske är därför... :D

-= Steamboat Willie =- sa...

Musse Pigg fanns inte när jag var liten... men Kalle Anka läste jag i alla fall.. VR läste jag nog bara under Emma's tid.. Den var lite seriösare då.

Malin sa...

Ha ha HAHA! Åh, hålla med. Jag höll på att dö när jag såg omslaget till nya VR i hyllan vid kassan på Willys: "Kan du förlåta hans otrohet? Ja - och vi lär dig hur" Jag menar...

...

... ja.

Li sa...

Den enda tidning som jag prenumererade på under min tonårstid var Nintendomagasinet. Ibland blev jag lite pikad av de andra tjejerna i min klass för att jag inte läste Frida och VR istället, men jag var ganska ointresserad av sånt som de tidningarna tog upp. Min ett år yngre syster köpte dock hem VR ibland som jag kunde bläddra i som hastigast och konstatera att jag var en alien.

JennyB sa...

Min storasyrra var ganska duktig på att förklara för mig att Veckorevyn var en skittidning (även om hon själv köpte den ibland...?), så jag vart tämligen förskonad.
Själv läste jag, i ungefärlig ordningsföljd:
Bamse/Kalle Anka
KP
Okej
Illustrerad Vetenskap
VI.

Nördigt? Ni skulle bara veta.*snort*

OlaHe sa...

Kidsen på min skola (jag är f.n. gymnasiebibliotekarie) vill att jag ska ta in Vecko-Revyn till biblioteket. Jag har vänligt men bestämt förklarat att det aldrig kommer att ske så länge jag jobbar där. Punkt jävla slut. Jag är annars öppen för det mesta, kan ta in tidskrifter med olika åsikter från alla politiska läger (utom rasistiska, homofobiska... ja, ni fattar); som professionell yrkesman köper jag in allt möjligt material som jag inte personligen sympatiserar med. Men en tidning som sprider sådana vrångbilder till generation efter generation tänker jag inte personligen hjälpa till att sprida. Den får de inhandla själva.

Skulle dock gärna ta in någon modetidning som inte sysslar med fördomsspridning, fördömanden och ren konsumtionshets. Är det någon som har ett bra förslag på en sådan? Existerar det öht?

Elin J sa...

Yvette: Starlet läste jag inte så mkt, det fanns ju serier i den men de föll inte mig på läppen. När jag var yngre ville jag läsa Fantomen, Agent X9, Seriemagasinet, Tintin och Gaston, typ. Oh, och gamla nummer av Stålmannen och Tarzan!

Willie: Ja, Emma Hambergs tid var annorlunda och snäppet bättre, det måste jag hålla med och samtidigt påpeka att hennes tid inte faller under kritiken.

Malin: ...Ja.

Li: Vilket är det enda VR kan om man är en tjej som inte bara gillar "film och musik", liksom.

Jenny B: Wordit med nördit!

Ola He: Jag blev asimpad av din kommentar, såna exempel på civilkurage finns det alldeles för lite av i världen. Fortsätt!!!:D

alex sa...

jag läste
lucky luke
spindelmannen
stålmannen tarzan och conan...

conan alltså blev nästan mer chockad av de...

OlaHe sa...

Um... "civilkurage" vet jag iofs inte om jag ser det som. Eftersom det är jag som sitter i bestämmandeposition och de som är ungdomarna kanske "maktmissbruk" ligger närmare till hands. Men det är ett maktmissbruk jag står för! :-)

Robert sa...

Shit vilken artikel. Fast punkt nummer 5 kan jag förvisso nicka lite instämmande till. Lite.

Jag höll mig till Kropp & Knopp-spalten i KP när jag var liten, den gav mig svar på allt som jag inte ens visste om att jag behövde veta.

Miriam sa...

Min mamma var strängt emot tidningar som FRIDA och VR så jag blev helt besatt av såna blaskor istället. Jag prenumererade på FRIDA fram tills jag var 13 och tyckte det var den bästa tidningen i världen, och jag är fortfarande onaturligt besatt av kändisskvaller eftersom min mamma hela mitt liv intalat mig att det är den lägsta och sämsta formen av underhållning som finns.