måndag, november 17, 2008

Äh, jag vetne...

Ibland går jag in på bloggtoppen och kollar in de illustrationsbloggar som finns och ... Jag kan inte, hur mycket jag än försöker, sätta fingret på vad det är, men majoriteten av allt man ser i illustrationsbloggarna ser svenskt ut.

Stora, runda, synliga näsborrar, tydlig snorränna, ingen skillnad i linjetjockhet, lite sneda proportioner och helst en nästan fyrkantig kroppshydda. Och ja, jag tycker oftast det är fint, men det är ju så förbannat enformigt. Det är liksom den satta tecknarnormen, vad det verkar och, inte för att det behöver påpekas kanske men, jag platsar inte riktigt in, känns det som. Inte för att det stör så himla mycket, men på något sätt så känns det som att sättet jag tecknar på är något som tilltalar de redaktörer för landets alla tidsskrifter. Jag har aldrig sett något liknande, iaf. Och det känns ju förbannat trist, om ni förstår?

ELLER så är det så att jag helt enkelt befinner mig i nån sorts brytpunkt, där jag är för dålig för att få jobb som grafiker men är för "bra" (/grafisk/ren/osvensk/inbilsk) för att tidningar ska vilja ha mig. OCH - iom att tidningar är, vad jag gissar, frilansarens största inkomstkälla... I'm just trapped. Kanske skulle utbudet bland illustratörerna breddas om folk lade märke till illustrationerna, men iom att allt ser likadant ut kanske folk inte lägger märke till dem alls?
Och ska man då kompromissa för att göra ett namn för sig?

20 kommentarer:

Mikey sa...

Du behöver ju inte slå i Sverige, heller. Jag känner minst tre olika svenska illustratörer/konstnärer som får mest jobb/utställningar utomlands. Inte för att jag tycker att du ska ge upp Sverige, men ändå!

Din beskrivning av svenska illustrationer är för övrigt mitt i prick!

Tanja Suhinina sa...

Sorgligt för att sant.

Jag fick en gång en beställning av en ny chefred som inte hade hunnit kolla med ADn, och sen refuserade ADn bilderna (jag fick dock betalt ändå) och det som hände blev KOLLAGER. Fyfan vad jag hatar kollageillustrationer. Du vet, såna där med "oj vi klipper in sån där gammal reklam så blir det sådär copoooooolt".

Sliven sa...

Även om du säkert har rätt i sak, är det lustiga att jag inte lyckas hitta några av dessa "svenska" illustrationsbloggar på bloggtoppen. Jag sökte kanske på fel sak.

Däremot hittade jag den här bloggen, och den kändes ju... inte helt svensk, enligt din definition. Än finns det hopp?

Elin J sa...

Mikey: Jo, det är ju lite så jag tänker med, men liksom, vore ju trevligt att jobba med något nära som man direkt kan se och liksom, känna sig stolt över.

Hehe, och ja, den var ok, men jag glömde att det alltid ska finnas ett; träd, fönster, svenssondjur (katt,hund, eller fågel) och staket som bakgrund. Typ;)

Tanja: WTF? Inte coolt. Inte nånstans.

Sliven: Jo, Jolbi var en av de jag kollade in (sökte på illustration, tror jag) och, måhända att formen inte är 'svensk' så är det fortfarande rätt dåligt utfört, även om tanken är god...=/ Men, hon var inte en av dem jag syftade på.

Jolbi sa...

Vilken intressant diskussion att vara med i! Jag skrev en kommentar på min blogg.

Jolbi sa...

Nej det är ingen fara, jag tog som sagt inte illa upp. Tack för feedbacken, man lär så länge man lever, det är det som är så kul med att skapa-ständig utveckling!

Elin J sa...

Nöjet var på min sida=)

Mikey sa...

Glömt för all del inte råddjuren!

Elin J sa...

Eller en cykel!!!=)

laser sa...

är det inte bara så att eftersom det är mycket lättare att rita fult än att rita snyggt, så finns det många fler som ritar fult. Om 10% av alla tecknare kan sälja sig och resten inte kan det och det finns (exempelsiffror tagna ur röven) 10 tecknare som ritar fint och 1000 som ritar fult så finns det alltså 100 tecknare som ritar fult som går stenhårt på alla arbetsgivare och som ritar snyggt som därför alltid är upptagen och arbetsgivarna hoppar genast på nån av de andra som trodde de hade vad som krävdes fastän de ritar fult och de 99 tecknare som ritar snyggt, men inte kan sälja sig hamnar i den blöta massan av tecknare som ritar fult och inte kan sälja sig. Dessutom tror antagligen de flesta tecknare (både bra och dåliga) att just jag tecknar ju tillräckligt bra för att bara bli upptäckt och få erbjudanden utan att leta efter nån som vill ha mig och utan att anpassa mig ett dugg.
Däribland jag tyvärr :P

Elin J sa...

Du har en poäng i det du säger, och jag kan i viss mån hålla med om det mesta, men jag tror att det finns fler faktorer än att att bara skilja på vad som är snyggt och inte. Dels för att man ser tydliga trender i vad som används i marknaden (stora näsborrar går ju utan tvekan hem, och då anpassar sig många efter det. Liksom, det finns ju en Beckmans-stil,och andra konstskolor brukar också ha en rätt så tydlig...niche bland sina elever. Ngt som jag tycker kan vara lite läskigt...) men säkert spelar nepotism sin roll, och, jag tvekar att säga det här högt, men jantelagen lite kanske också.

För såhär; om man använder sig av illustratörer som är så duktiga att gemene man inte kan känna att hen kan göra åtminstone en bråkdel av vad illustratören gör, drabbas folk kanske av mindervärdeskomplex och vi skulle få en avsevärd minskning på landets alla Estetisk Bild-program. Öh, eller nåt. Jag har faktiskt ingen aning hur landets redaktörer tänker, men jag önskar att jag hade ett hum åtminstone.

laser sa...

Problemet med att en naivistisk stil är trendigt är att det går att göra bra och det går att göra dåligt och har man inte själv nån känsla för färg och form kan det vara svårt att se skillnaden och ofta anlitas tecknare just av folk som inte har nån känsla för färg och form för hade de haft det hade de kanske oftast kunnat göra illustrationen själv. Då kanske man går på nåt annat när man anställer och det kan vara antingen att man tycker det liknar nåt man sett tidigare som anses bra, fastän det kanske bara är en blek imitation av nåt som är bra eller så går man på tecknarens personlighet och fömåga att sälja sig.

Malin sa...

Mäneh, vad är det för slags bilder ni tycker är fula? Har du nåt exempel Elin, (utan att vara elak mot någon alltså, fast det kanske blir svårt) det skulle vara jätteintressant!
Smaken är ju som röven klöven, men en bild behöver ju inte vara "ful" eller "dålig" bara för att den är tecknad i en enkel/naivistisk stil, den kan ju passa in i ett visst sammanhang. "Det finns inga fula bilder" brukade min bildlärare säga på gymnasiet och det tyckte jag var bra.

Vilka tidningar är det som du tänker på, som inte anlitar tecknare med ditt maner? Jag tror att din stil bara kommer att vara en fördel för dig. Så vackert och skönt för ögat att titta på. Glassiga coola magasin borde ju uppskatta dina typer av illustrationer, eller?

Elin J sa...

Nej, alltså, jag menar inte att den naivistiska stilen är ful, jag är faktiskt rätt förtjust i den många gånger, men det känns ju som att det är den som är...skiten, helt enkelt. Den som används mest och därför den som folk tecknar i störst utsträckning, I guess?

Men, exempel:
Exempel 1
Exempel 2

Exempel 3
Inte sagt, igen, att det ovanstående personer gjort är fult, de används bara som exempel för att illustrera vilken sorts stil jag menar, k? (man blir snäll med åldern)

Och jo, rent logiskt tycker jag också att jag borde gå hem hos magasinen, men de jag mejlat (allt från VR, Cosmo, Chili till typ Ödemarkens Allehanda och ingen har gett nån respons what so ever, så jag antar att det betyder nej;P)

Åke F sa...

Är inte det där amatörer? Jag känner inte igen någon av dem. Hursomhelst så tror jag inte på att göra våld på sej själv för att anpassa sej till en inbillad marknad. Särskilt som du har rätt speciella kvalitéer som borde kunna hitta en marknad förr eller senare. Har du tittat på utlandet någonting? Eller på sådana där tidningar som är lite dryga som King eller DatorMagazin; de borde kunna förföras av din skicklighet.

Elin J sa...

Jo, de är amatörer, men som sagt, det var bara exempel för att påskina vilken sorts stil jag menade. Och jag tror du kan ha en poäng, faktiskt, jag har inte hört av mig till så många "dryga" tidsskrifter. Kanske borde göra det? Jag vetne, drömmen vore ju typ att få in ngt i VICE eller något liknande. Det vore supercoolt. (dock har jag väl inte känt att jag är tilräckligt cool eller nåt för att ens våga försöka=/)

Åke F sa...

Trust the force ...

Malin sa...

FNISS! Roligt hur lika de där tre illustratörernas manér var!

Förlåt att jag blandade ihop det där, jag drog dig och Laser över samma kam på något sätt.

Jag tror inte jag har fått någon respons nån gång nästan när jag har mejlat ut grejer heller. Det är bara för stort kliv för en upptagen redaktör att klicka på en länk eller öppna en bilaga. Men vanligt papper (fin färgutskrift eller A4-folder) brukar funka mycket mycket bättre!

Kanske såna hära livsstilsmagasin (Bon) eller speltidningar (Level) eller typ Cappändisajn? Eller Disajn? De borde digga dig hårdare än Veckorevyn känns det som.

Alex sa...

skrämmande.

Jacob W sa...

Exempel 1-3 var inte alls särskilt vänliga mot ögat. Möjligtsvis kan de i någon inavlad kulturkoftekrets betäcknas som konst... men snyggt var det inte IMO.

Elin.js illustrationer är schnygga (och schnyggt är typ 10x snyggt).