söndag, november 23, 2008

Lissabonfördraget, Janne Josefsson och en stat som inte räds sin befolkning

I veckan gick Lissabonfördraget genom i vår riksdag, du kanske har hört talas om det? Janne Josefsson hade en panel i debatt som pratade om det i ungefär tio minuter innan resten av programtiden ägnades åt Alex Schulmans 'internetmobbning' and what not. Jag hoppas att det inte bara är jag, men tycker inte du att det är förbannat skevt? Att uppmärksamheten läggs på det istället för något som helt enkelt ger bort vår självbestämmanderätt till EU? Man kunde liksom lukta sig till att det kanske inte är så bra när Irlands resultat kom in, för de hade faktiskt den goda tonen att låta folket vara med och bestämma i det här - till skillnad från kära Svea - och inte godtogs eftersom "fel personer röstat".

Vi sitter här, häcklar USA för att de inte fattar vad som händer i sitt eget land när vi i grund och botten inte är så jävla mycket bättre själv? När vi faktiskt, tro det eller ej, är betydligt sämre.
Vi ifrågasätter inte vad pappa staten säger, vi sväljer allt med hull och hår och GÖR_INGET_ÅT_DET. Vi tror att vi förstår, men det gör vi inte. Ett ypperligt exempel på detta är t ex krönikan Cissi Wallin skrev i Metro om FRA, att staten GÄRNA får lyssna av oss, så länge vi inte gör något dumt så är det ju fine. Visst? Nu-uh. Cissi fick en drös med respons på sin krönika, folk förklarade vilket övergrepp FRA är, och Cissis följande krönika handlade om att 'ok, jag hade fel och hade kanske inte kollat upp vad det handlade om så jävla noga - MEN JAG MÅSTE JU FORTFARANDE FÅ HA EN ÅSIKT OM DET, fastän jag kanske inte orkat engagera mig nog i vadfan det handlar om'. NEJ! För om alla resonerar likadant har allmännheten till slut ingen koll på vadfan som är upp och vad som är ner, och du kan kalla dig okunskapsmartyr hur mycket du vill, Cissi - men sanningen är den att om folk börjar resonera som du så sitter vi i skiten sen. Så gör iaf mig en tjänst nästa gång du ska skriva något som når ut till större delen av sveriges befolkning - kolla upp lite vad det handlar om först, yeah?

Tillbaka till Lissabonfördraget, som knappt nån verkar ha haft koll på att det hänt - eller verkar bry sig särskilt mycket över att riksdagen -IGEN- körde över oss, med ett skrämmande röstresultat. Jag såg inga kravaller. För att citera en vän:
- Vi är alldeles för lurade om vår egen förträfflighet. Därför folk blir arga när isbjörnen Polly brutit benen inte inte frågar sig varför vi behöver inflation.

Jag fattar att det kan vara mycket att ta in ibland, och att det då är enklare att vända sig till lättare information, som t ex vad som hände under Blondinbellas kryssning, MEN - allt politikerna behöver är ett folk som inte klarar av att fatta egna beslut, alltså är ett välinformerat folk det största hotet mot alla regimer. Snälla, förstå det.
USA har åtminstone ett juridiskt system som tillåter folket att gå emot staten och som ofta används med framgång. Här behöver vi inte ens ett hot om terror för att ge bort våra rättigheter...

3 kommentarer:

Robert sa...

"Vilken tur för härskare att människor inte tänker" /Adolf Hitler

Elin J sa...

"One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors" - Platon

JennyB sa...

"Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both."
Benjamin Franklin