Feministisk konst
Begreppet tycks mig så förbannat abstrakt, vadfan är det egentligen? Jag är feminist och jag pillar med konst - blir min konst automatiskt feministkonst då? Eller måste ett underliggande budskap alltid finnas med? En feministisk subtext? Någon som har lust att reda ut begreppet för mig?
8 kommentarer:
Tycker de verkar som den benämmningen oftast används i samband då folk avbildat uppfläkta (helst håriga) fittor.
Jag är också feminist… Kan min konst betraktas som feministisk? Eller har jag fel kön?
Jag kanske blir flamead nu, men jag tycker mig se ett visst samband mellan att konst betraktas som feministisk och att skaparen ritar fult…
Alex: Det verkar ju vara den allmänna uppfattningen. Dock känns det lite...jag vet inte, som att ribban sätts väldigt lågt isf.
Laser: Det är ju det jag undrar, och om man får tro att skaparen är vad som gör verket feministiskt så är du åtminstone en feministisk skapare i min bok. Now about the ugly... Det är ju subjektivt.
Jag tycker att konstnären själv ska mena att verket är feministiskt för att konsten ska kallas feministisk, alltså det ska finnas ett syfte att skapa feministisk konst.
Man kan väl sätta in mycket konst i genusperspektiv, men all konst är inte politisk.
Liv Stömqvist och Nanna Johansson tolkar jag som feminister som gör feministiska serier eftersom deras verk ofta är fokuserade på det rättvisetemat (och otroligt roliga). När jag själv tecknar är jag däremot en feminist som gör humorserier.
Serierna kan inte kallas feministiska bara för att tecknaren är feminist när feministen har tecknat om allt från att gå på aerobics med hurtfriska ledare till hur jobbigt det är när nån på en fest ska dra såna där evighetslånga anekdoter som aldrig tar slut. Sen finns det förstås intressanta gränsfall. Det är klurigt!
"Jag är också feminist... Kan min konst betraktas som feministisk? Eller har jag fel kön?"
"Man kan väl sätta in mycket konst i genusperspektiv..."
"Det är ju det jag undrar, och om man får tro att skaparen är vad som gör verket feministiskt så är du åtminstone en feministisk skapare i min bok."
Vilket jävla flum! Skärp er!
Men John, vad tycker du själv?
Du får ursäkta våra flummiga feministhjärnor, men begreppet är väldigt luddigt och åtminstone jag är intresserad av att reda ut det. Om det är något som inte faller herr Berg på läppen är han mer än välkommen att hålla käft. "Skärp er" är inte särskilt konstruktivt i sammanhanget, eller hur?
Malin: Du kommer, som alltid, med bra poänger. Men tåls att fortsätta grunnas på, för inom serier är det ju faktiskt MER tydligt vad som är feministiskt, men i konstvärlden i övrigt - det är mest DET som gäckar mig, eftersom konst är så tolkningsbaserat så kan man ju säkert få ickefeminsistisk konst till feministisk och vice versa. Vem bestämmer? I såna lägen MÅSTE det väl vara konstnären?
Ja, ren bildkonst är ju väldigt mycket mera öppet för tolkningar assåh! Så ja, jag kör på att det är konstnärens intention som avgör tills någon har funderat ut något som välter den teorin över ända.
Skicka en kommentar