fredag, mars 21, 2008

φ = 1.6180339887 [La divina proportione]

Anonymous Bergsman said...
Det som stör mig är att han är en "kändis". Om du hade skrivit om den trådsmala killen på ICA hade jag inte brytt mig alls.
Skrivet ang min fanart på Tokio Hotels sångare, Bill Kaulitz. Varpå jag svarade

Blogger
Elin J said...
Så man får inte teckna "kända" människor? Konstigt resonemang. Orsaken, tror jag, till att folk blir kända/igenkända över huvud taget är att de har ett utseende som går hem hos många. Skönhet är inget subjektivt, det finns drag som går hem hos en stor procent av hela jordens
befolkning och jag tänker då fan inte be om ursäkt för att jag uppskattar att teckna något som jag tycker är vackert.

Jag tänkte skriva lite närmare om det här med matematisk skönhet, eftersom jag finner det otroligt fascinerande. Det finns alltså en formel för skönhet. En formel så går att applicera i naturen, på ansikten och i konst, som i vardagligt tal kallas Det Gyllene Snittet, Phi eller φ och är det förhållande som erhålls när en sträcka delas i en längre del a och en kortare del b så hela sträckan a+b förhåller sig till a som a förhåller sig till b. Eller såhär:Vilket vad var jag syftade på, men inte orkade utveckla i mitt svar till Bergsman, här. Som tecknare är detta naturligtvis väldigt behändig kunskap, något som man upptäckte främst under renässansen. Da Vincis Vitruvian Man är ett tydligt exempel på det. Jag tog mig friheten att applicera det gyllene snittet, med mallen överst på 4 kändisar som jag själv anser vara jävligt fine och jag inkluderade Tokio Hotels sångare. Resultatet blev såhär [klicka för större]

På Angelina Jolie passade mallen baserad på det gyllene snittet perfekt. Nästan så jag blev mörkrädd. För den tyske sångaren gick det lite sämre, trots att ögon, näsa mun och panna passade in är hans ansikte lite för smalt. Iofs är ju snubben bara 18 och har inte riktigt växt klart, så jag tycker att vi ger honom ett par år. Jude Law fick samma resultat, någorlunda fit i ansiktets mitt, men för avlångt ansikte. Och på Natalie Portman blev resultatet samma som hos Angelina. Lite sanslöst egentligen, att människor som ser så olika ut egentligen har samma grund för sin skönhet.

Jag hatar matte och har aldrig orkat intressera mig för det, men det här är jävligt spännande! Och nu fick jag dessutom känna mig lite smart såhär på morgonkvisten, vilket alltid är underbart. Vill ni läsa mer om det gyllene snittet kan ni gå till Wikipedia. Men är ni inte sugna på läsning gjorde BBC tillsammans med John Cleese en dokumentär om det här, i dokumentären The Human Face, som finns att se i sex delar på YouTube. Del 1, 2, 3, 4, 5 och 6. Och även om ni gillar att läsa tycker jag ändå att ni ska se dokumentären, för den är grym. BBC kan man alltid lita på.

P.S. Jag bloggar på tok för mycket om Tokio Hotel. Jag har ju aldrig bloggat om band jag faktiskt lyssnar frekvent på, typ Queen, Muse, Prodigy, Artcic Monkeys eller ja, de 100 andra banden som finns i min iPod. Fast, deras sångare är ju iofs inte lika snygga.

7 kommentarer:

Elina sa...

Men, häftigt! Senast igår diskuterade jag detta med bror min; han är aspirerande materialfysiker och tycker att pi är helt awesome, jag (gammal estetjävel) kontrade med att phi faktiskt är av lika stor betydelse, och precis lika ofta som pi är made manifest (ursäkta svengelskan) i naturen omkring oss. Intressant att se resultatet av ditt experiment här, särskilt som jag själv finner såväl Angelina som Natalie väldigt tilltalande.

... och så funderar jag på om "den perfekta piruetten" inom konståkning, med ingång och helt alltet, motsvarar spiralen som man brukar använda för att illustrera phi, om du vet vad jag menar? Förbannat att man inte blev matematiker ändå, det där hade man säkert kunna doktorera på.

Elin J sa...

Elina, jag är säker på att phi kan appliceras på den pefekta piruetten, phi finns ju fan överallt. Det är nästan läskigt, jag är ju inte troende så jag är övertygad att vår alienmästarras (som inte gjort sig till känna ännu) har räknat på det här.

Om jag tänker på det för mycket får jag svårt att sova:P Haha, nej, inte riktigt, men genomgående mönster skrämmer mig. Att jag och Cheopspyramiden består av samma siffror övergår mitt förstånd.

Men du, matematiker? Nehej du, var en estetarjävel - det blir du nog gladare av. Jag är då det:D

Meidi sa...

Guuud vad intressant. Detta bekräftar mina aningar om att Angie är perfekt. Dessutom älskar jag matte. :D

Alex sa...

om fotot på snubbarna hade tagits i samma vinkel och inte lite snett uppifrån så hade de nog stämmt lika bra som angelinas...

Elin J sa...

I Judes fall kan det stämma, men jag tror TokioBill är lite för ung än.
Men jag var inte så noga, klockan var ju morgon då jag gjorde den där.

Anonym sa...

jag hade letat efter den där dokumentären jättelänge!
fan va bra att jag hittade dig och sen beslutade mig för att läsa din blogg från början!

Anledningen till att mallen inte passar på tokyo-snubben är för att han är fotograferad slightly uppifrån, och anledningen till att den inte passar på jude law är för att han är fotograferad med vidvinkel, vilket förvränger bilden.


ps. bli inte förvirrad av att jag kommenterar asgamla inlägg, det är lite av min grej.

Anonym sa...

jag hade letat efter den där dokumentären jättelänge!
fan va bra att jag hittade dig och sen beslutade mig för att läsa din blogg från början!

Anledningen till att mallen inte passar på tokyo-snubben är för att han är fotograferad slightly uppifrån, och anledningen till att den inte passar på jude law är för att han är fotograferad med vidvinkel, vilket förvränger bilden.


ps. bli inte förvirrad av att jag kommenterar asgamla inlägg, det är lite av min grej.