lördag, maj 10, 2008

Geek of the Week; Tv-spelsnörden

Namn: Joakim Lundgren
Ålder: 25
Nördområde: Kapsylsamlande.
Oh, sorry, typo.. Tv-spel, menar jag.


Första spelet?
-Super mario bros, till NES.


Nes? Vadfan är det förkortning för? Nintendo....?
- Nintendo Entertainment System. Väldigt viktigt med dom där förkortningarna för oss nördar.

Haha, verkar så. Jag är ju också ett jättefan av just Super Mario bros till NES Just för att det är det enda spelet jag är ruskigt bra på. Var det det som fick dig såld för gott på tv-spel?
- Jag var väl tillräckligt liten för att det skulle göra stort intryck på mig. Det var väl där i krokarna jag började uppskatta tv-spel. Vet inte om jag kan fästa det hela till ett speciellt spel, men första gången jag spelade är ett av mina starkaste minnen.


Berätta!

- Jag var hemma hos min halvkusin Jonas, min kusin Frida var även med. Jag hade nyss kommit och dom två hade redan spelat ett tag. Jag fick prova spelet från början. När första gomban kom så blev jag paralyserad och självklart överkörd av den. Detta till skratt från mina kusiner som sa att "så kan du ju inte göra, du måste hoppa på den, hoppa!" Så efter några fler försök så lyckades jag ta kål på den första fienden i spelet.

Naw! Känner igen det där. Hur gick du vidare från Super Mario då? Zelda?

- Mm, kommer dock inte ihåg första gången jag spelade just Zelda, men jag minns att det var väldigt intressant spelform, jag lärde mig även en del engelska i processen. Saken var den att jag inte hade mitt eget NES själv, utan fick det först ett bra tag senare, och då hade redan super mario bros. 2 kommit ut, så det var det som fick min fokus.

Jag personligen HATAR tvåan. Trean är okej, men ettan kommer alltid att äga. Vilken var den nästa konsollen du fick då?

- Jag tycker 2:an är riktigt skoj faktiskt. Lite annan stil på det, men då är det ju egentligen inte den riktiga uppföljaren. Det är ju bara en remake på Doki Doki Panic som dom satte mario och hans vänner i. Nästa konsol jag fick, och troligtvis den som gjort mest impact på mitt spelnördande var SNES:en. Super Nintendo Entertainment System;)

Vad var det som var så bra med den?
- Tja, först så var det ju en märkbar grafisk skillnad, påverkade mig rätt markant. Allting kändes som bara rätt, jag själv växte och spelvärlden växte med mig. Det var även under den här perioden jag upptäckte rollspels-genren.
Och klassiska måsten som Super Metroid.

Super Metroid?
- Rymdens coolaste spelhjältinna, prisjägaren Samus Aran, tampas med rymdpirater och dyl. Ett djup och en mystik som många av dagens spel saknar, tyvärr.

Kan du nämna ett spel som kanske ligger i samma liga?
- Mmm, man skulle väl kunna jämföra det med Castlevania: Symphony of the Night. Lite samma upplägg. Fast inget spel jag testat imiterar känslan av Super Metroid lika bra. Liknande stora upplevelser kanske, typ Final Fantasy.


Vilket spel har du lagt ner mest speltid på?
- Skulle väl tippa på att det är Final Fantasy VII, ett hundratal timmar. Måste ju hitta allt vet du.

Snyggast grafik i ett spel?

- Tja, det ändras ju med tiden. Men det som gjorde mig proverbialt våt i byxan grafiskt var nog Super Mario 64, marios hopp till 3d-världen var väldigt spännande


Bäst concept då?

- Concept, spelidé eller rent grafiskt?
Spelidé.
- Wii-moten, hands down. En grej som fått så mycket skit, men revolutionerat spelvärlden så otroligt.

På tal om Wii, vad tror du om nya WiiFit?
- Intressant. Inte gått in så mycket på den, men med tanke på att Nintendo lyckades med sin demografi, att få äldre människor in på marknaden så tror jag att WiiFit kommer få en rätt stor spelarbas.

Större än Guitar Hero?
- Guitar Hero tilltalar i princip alla som gillar musik(hur många kan det vara?), kan bli knepigt att ta den platsen.

Kan du ta Freebird på expert än?
- Faktiskt så har jag det. Kan jag, snarare. Men långt ifrån 100% notes hit.

Vad ser du mest fram emot på spelmarknaden nu?
- En etablerad Nintendo Wii, många spel görs till maskinen mest bara för gimmick-effekten. ta ex. Barbie in Horse Wonderland(inget riktigt spel), där du ska föra wii-moten fram och tillbaka för att skrubba rent din skitiga häst. Den tiden verkar nu vara förbi och det kommer komma fler och fler unika unika tredjeparts-titlar som använder sig av Wii-moten på ett bra sätt. Final Fantasy XIII kan bli bra också